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QUESTIONS AND ANSWERS ABOUT OPEN ENROLLMENT 
ACTUAL COSTS FOR PUPILS WITH DISABILITIES 

February 2020 
 

Open Enrollment (OE) Special Education Actual Costs 

1. What is the newly available open enrollment transfer amount for pupils with disabilities? 

Starting in the 2019-20 school year, for the first year in which a pupil with 
disabilities is open enrolled, the open enrollment (OE) payment would be the OE 
basic aid amount for pupils with disabilities (the per pupil payment amount under 
the indexing method). 

For pupils with disabilities who are open enrolled for their second or subsequent 
year, the open enrollment payment would be either the OE basic aid amount for 
pupils with disabilities (the per pupil payment amount under the indexing method) 
or the actual costs to the nonresident district of providing a free appropriate public 
education (FAPE) to the pupil in the previous school year, up to $30,000. [Wis. Stat. 
§ 118.51(12)(a)]. 

2. Does a nonresident district need to prepare any documentation in order to receive the 
new open enrollment transfer amount? 

Yes, a nonresident district is required to submit a financial statement (the Open 
Enrollment Financial Statement for Special Education Actual Costs) in OPAL, which 
will be available starting on the first weekday in August. An example of the 
financial statement can be found on the open enrollment special education 
webpage. The financial statement must be completed in order for the nonresident 
district to receive the OE Special Education (SPED) actual costs aid amount. The 
deadline for a nonresident district to submit a financial statement is the last 
weekday in September. 

3. What information will be needed in order for the nonresident district to complete the 
financial statement? 

The nonresident district will need to know the pupil’s SPED actual costs broken 
down by aidable costs, grant funded costs, non-aidable costs, and the Medicaid 
School-Based Services (SBS) Claims amount. The department will provide the State 
Special Education and School-Age Parents (SPED/SAP) Categorical Aid 
information once it is available. 

https://dpi.wi.gov/open-enrollment/special-education
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When a nonresident district initially completes the financial statement, the 
SPED/SAP Categorical Aid amount will only be an estimate. The final rate will be 
determined in the following school year and will be reflected in the per pupil aid 
amount in OPAL. 

4. What types of costs are eligible to be claimed as SPED actual costs on a financial 
statement? 

Costs that are eligible to be claimed on a financial statement are costs that would 
not otherwise exist but for the need to provide a free appropriate public education 
(FAPE) to pupils with disabilities, as specified in their individualized education 
programs (IEPs). Guidance is available on which types of costs are allowed to be 
claimed by accessing the “Allowable Costs for IDEA Formula Grants” document 
located at http://bit.ly/idea-allowable.  

5. Can a nonresident district increase or decrease the actual costs amount on a submitted 
financial statement between the first weekday in August and the last weekday in 
September?  

Yes, nonresident districts can change the actual costs amount on a submitted 
financial statement by going to OPAL and making the adjustments. The deadline 
for districts to make changes to the financial statement is the last weekday in 
September. 

6. Can a nonresident district makes changes (through DPI) to the actual costs amount on 
a submitted financial statement after the last weekday in September? 

No, changes cannot be made to a submitted financial statement after the last 
weekday in September. 

7. Can a nonresident district request a withdrawal of a financial statement? 

Yes, a nonresident district can request a withdrawal of a pupil’s financial statement 
up until 4:00 pm on the second Monday in October. 

8. Can a nonresident district submit a financial statement for a pupil who only received 

special education services for part of a school year? 

Yes, a nonresident district can submit a financial statement reporting the actual 
costs incurred only for the days the pupil received special education services. The 
pupil’s open enrollment transfer amount for the subsequent school year will be the 
amount reported on the financial statement. The district will not receive the basic 
open enrollment transfer amount for pupils with disabilities. 

 

https://dpi.wi.gov/sped/educators/fiscal/allowable
https://dpi.wi.gov/sped/educators/fiscal/allowable
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9. Will this new aid payment be prorated if the pupil’s open enrollment status changes in 
the second or subsequent year? 

Yes, if a pupil with a disability who is eligible to receive a SPED actual cost aid 
payment has an open enrollment status change, the transfer amount will be 
prorated based on the number of days the pupil was open enrolled. This is similar to 
the proration already done for other open enrolled pupils. 

10. Will this new aid payment be prorated if the pupil no longer requires special education 
services in the second or subsequent year? 
 

Yes, for the days the pupil received special education services, the aid amount will 
be prorated based on the amount on the submitted financial statement for the 
pupil’s SPED actual costs. For the days the pupil did not receive special education 
services, the aid amount will be prorated based on the daily rate of the basic open 
enrollment aid amount for pupils without disabilities. 

11. Will the pupil’s resident district have access to a pupil’s SPED actual costs financial 
statement? 

Yes, the pupil’s resident district will have access to a pupil’s submitted financial 
statement through OPAL. 

12. Can a resident district deny a pupil’s open enrollment due to the new aid payment? 

No. There are no provisions in state law that allow a resident district to deny a 
pupil’s open enrollment due to their SPED actual costs. 

13. Can a resident district receive a copy of the pupil’s IEP in order to justify the SPED 
actual costs that the nonresident district is claiming by submitting a financial 
statement?  

No. A pupil’s IEP may not be provided to the resident district under any 
circumstances without the parent’s written consent. 

14. Is there anything a resident district can do if they disagree with the actual costs 
included on a pupil’s financial statement?  

There are no provisions in state law that allow a resident district or the department 
to take any action if the resident district disagrees with a submitted financial 
statement. 
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15.  Is a nonresident district required to submit a financial statement for each open 
enrolled pupil with a disability?  If the nonresident district submits a financial 
statement for one pupil with a disability, must the district then submit financial 
statements for all students with disabilities? 

No, the nonresident district should only submit a financial statement for a pupil if 
the cost of providing FAPE in the previous school year exceeded the basic open 
enrollment aid transfer amount for students with disabilities. 

16. If the nonresident district’s costs to provide FAPE for a pupil did not exceed the basic 
open enrollment aid transfer amount for students with disabilities, is the district 
required to submit a financial statement for the basic transfer amount? 

No, if a nonresident district wants to receive the basic aid transfer amount for an 
open enrolled student with a disability, the district should not submit a financial 
statement.  The district will receive the basic aid transfer amount for students with 
disabilities as long as the student is marked as “special education” in OPAL. 

17. What if the pupil’s SPED actual costs are less than the basic OE aid amount for pupils 
with disabilities?  

If the nonresident district submits a financial statement for less than the basic OE 
aid amount for pupils with disabilities, the nonresident district will receive the 
lower aid payment. 

18. What happens if a nonresident does not complete a financial statement for a pupil with 
a disability?  

If the nonresident does not complete a financial statement, the nonresident district 
will receive the basic OE aid amount for pupils with disabilities. 

19. What happens if a nonresident district submits a financial statement and the pupil is 
not open enrolled once the pupil’s second or subsequent school year begins? 

If a nonresident district submits a financial statement and the pupil is not open 
enrolled in their second or subsequent school year, the nonresident district will not 
receive any aid payment for the pupil in the subsequent year. 

Additional Year Tuition Waivers 

19. Will these changes impact additional year tuition waivers? 

No, these changes will not impact additional year tuition waivers as a pupil is only 
eligible to be on an additional year tuition waiver for one school year.  
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If you have questions related to the topic covered above regarding open enrollment, 
please contact the open enrollment staff at openenrollment@dpi.wi.gov or at 888-245-
2732, option 2. 

Reporting Open Enrollment Actual Cost Amounts 

Below are questions and answers related to reporting open enrollment transfer amounts. 
If you have any questions regarding these topics, please contact the school finance staff at 
dpifin@dpi.wi.gov or at 608-267-9114. 

20. How is the SPED actual costs transfer amount recorded? 

The SPED actual cost aid transfer amount is a fund 27 expenditure (function 
437000, object 382) for the paying district (resident district) and a fund 27 revenue 
(source 347) for the receiving district (nonresident district). Aid transfers will be 
made by the department and included in the June aid payment reconciliation, just 
as with all other open enrollment aid payments under current law. Transfers are 
not eligible for SPED/SAP Categorical Aid. 

21. Can a resident district use IDEA flow-through or preschool formula funds to pay for the 
new aid transfer out for resident pupils? 

No. Under the Federal Uniform Grant Guidance (2 CFR 200), expenditures claimed 
under federal grants must be actual costs based on obligations made during the 
fiscal year. With the Open Enrollment Financial Statement for Special Education 
Actual Costs, the district’s expenditure (transfer) amount is based on a prior year’s 
actual costs and not on the costs that will be incurred during the year the aid 
payment is received.   

22. Can a nonresident district use IDEA flow-through or preschool formula funds for the 
pupils the nonresident district enrolls? 

Yes, for the costs of special education and related services if allowed under the 
IDEA formula grant. Guidance is available on which types of costs are allowed to be 
claimed by accessing the “Allowable Costs for IDEA Formula Grants” document 
located at http://bit.ly/idea-allowable.  

IDEA Maintenance of Effort (MOE) 

23. Does the SPED actual costs aid transfer out for my resident pupils count towards my 
IDEA Maintenance of Effort (MOE)? 

Yes, the aid transfer amount is coded to fund 27, function 437000, object 382, 
which is an expenditure that is used in the state and local comparison calculation. 
This will increase a district’s local costs. If the student returns to the resident 
district, moves out of the attending district, or graduates / ages out, the cost of the 

mailto:openenrollment@dpi.wi.gov
mailto:dpifin@dpi.wi.gov
https://dpi.wi.gov/sped/educators/fiscal/allowable
https://dpi.wi.gov/sped/educators/fiscal/allowable
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aid transfer amount from the prior year would be an exception under “Student with 
an Especially Costly Program.”  

24. Does the SPED actual costs aid revenue for the nonresident pupil I enroll count towards 
my IDEA Maintenance of Effort (MOE)? 

Yes, the aid transfer revenue is coded to fund 27, source 347, which is a revenue 
that is used in the state and local and local only comparison calculations. This will 
decrease a district’s local costs. If there are no offsetting expenditures to account 
for the revenue received under this program, the district may fail any or all of the 
four MOE compliance comparison tests.  

There is no exception under the law that covers the district’s additional amount of 
revenue received (it would be considered cost savings). Districts that choose to file 
a financial statement should ensure that the revenue is accounted for when 
reporting on the 1504 SE Budget Report.  

Districts should utilize the MOE Scenario Calculator located within the IDEA MOE 
Eligibility report (housed within WISEgrants) to determine the SPED actual costs 
aid revenue impact on MOE results prior to the deadline date for withdrawal 
(October 1). Questions regarding MOE can be directed to Rachel Zeller at 
rachel.zellmer@dpi.wi.gov or at 608-266-1787. 

mailto:rachel.zellmer@dpi.wi.gov

