Wisconsin Department of Public Instruction (DPI) Interpretation regarding the audit of Federal Funding for Medical Assistance (CFDA number 93.778)
Following the May auditor conference, DPI was approached with questions and concerns regarding determination of the Medical Assistance program as a type A program for single audit purposes and the cost that are required to be audited.  This document is intended to address our understanding of the audit requirements of the program and considerations of auditors when a school district client meets these requirements.  

In writing this document, the DPI School Finance Auditors have reviewed information provided by the OMB Circular A-133 and Compliance Supplement, Section 3.13 State Single Audit Guidelines and information provided by the Wisconsin Department of Health Services “DHS” (formerly Department of Health and Family Services).  Keep in mind that our intent is to assist auditors in understanding the program requirements and that the program is administered by DHS Accordingly, concerns and questions regarding the audit of the program should be directed to DHS or if deemed necessary with DHS in conjunction with the WICPA.
Determination of program as a Type A program

Per OMB Circular A-133 Compliance supplement, states administer the Medicaid program under a State plan approved by Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS).  The state plan is submitted describing the nature and scope of its Medicaid program.  The plan also must specify a single State agency designated to administer or supervise the administration of the State plan.  The State plan is referenced to the applicable Federal regulation for each requirement and also contains reference to applicable State regulations.  The auditor is expected to use the applicable laws and regulations (including the applicable State-approved plan) when auditing this program.

The federal government has identified the Medicaid Assistance Program as a program of higher risk.  Accordingly, the DHS, designated to administer and supervise, addresses this higher risk status in the State plan by designating Medicaid to be a Type A program.  This requires every school district with a federal single audit to include Medicaid CFDA 93.778 in determining major programs.  DHS has also determined that when the auditee has a single audit and it receives less than $100,000 in Medicaid funding from the department, it is a low-risk and does not need to be audited as a major program.  In summary, if the program is in excess of $100,000, it is determined to be a type A program and considered in the risk assessment which includes the program be audited in at least one of the last two audits.  
When determining whether a school district reaches the $100,000 threshold, refer to the “Amount Allowed” column in Table 1 available under the DHS audit info of the “State Single Audit Guidelines”:  
Cost to be audited

LEAs bill for services up to 365 days following the date of service so that the actual school-based services on June 30th are an estimate.  In addition LEAs are given until October 31st to file the final cost report with DHS.  Audits are completed prior to the October 31st due date, which poses a problem in auditing the current year cost report.  However, per Subpart E of OMB Circular A-133, the financial statements and schedule of expenditures of Federal awards shall be for the same fiscal year.  
Information provided by DHS states that, given the significant amount of time allowed for billing and cost reporting, services performed should be reviewed as part of the following school fiscal year audit.  For example, the cost report filed on October 31, 2007 for cost incurred in the 2006-07 fiscal year would be audited in the 2007-08 fiscal year.  While we recognize it is not common practice for an auditor to audit costs from a previous year which are not reflected in the current year schedule of assistance, this is our interpretation per DHS.

Further review of Section 3.15, School Based Services Benefit (SBS) audit program, determined that some of the audit testing has already been done in the prior year, and that testing of prior year expenditures may not always be required.  For example, the suggested audit procedures regarding medical salaries and benefits costs and transportation costs, which often are the majority of cost, require an auditor to trace back to the special education fiscal report and supporting aide sheets.  This procedure would not require that these costs be tested but rather traced to the special education report for the previous year.  These costs should have been tested in the special education audit performed in the previous year.
However, the purchased medical services and supplies may need to be tested from the previous fiscal year.  The purchased services may be significant depending on the special education program of the district.  Like the aforementioned expenditure, these costs also may have been tested in the prior year audit depending on their significance.
The other types of expenditures such as supplies and employee travel would need to be tested for the previous fiscal year.  However, these may be immaterial amounts of the total cost report.
What appears appropriate per information provided by DHS would be to have the final report for the current year program prepared before the end of your fieldwork for that audit.  For example, if the 2007-08 claim form was filed prior to you completing the 2008 audit, you could audit the cost for 2007-08 in lieu of auditing the 2006-07 costs.

DHS has also indicated that with more experience with the program, an earlier deadline for the filing of the cost report may be determined appropriate
DPI Reporting

For 2007-08, there are no changes to how LEAs report the Medicaid to DPI.  The revenue received should continue to be reported in fund 10, source code 981.  For the 2008-09 fiscal year, a source code in the 700 series will be set up in WUFAR to allow for reporting with other federal aids.

