You are here

Pupil Count PI-1563 Part-Time Example

Part-Time Hours Example

Below is an example of how to calculate the answer to "How many total hours of instruction...are scheduled for the Nth graders identified in the question above?" found in the Resident Reduction section, Step 3.2.

1. Assumptions

Our example assumes that there are three students listed as being part-time in 12th grade: Student A, Student B and Student C. One student is taking one class and the other two students are taking two or more classes.

2. Calculate Minutes for Student A

Student A takes one (1) class that is scheduled to meet for 45 minutes a day for 89 days. The total minutes for Student A is calculated as 45 minutes/day x 89 days = 4,005 minutes.

3. Calculate Minutes for Student B

Student B takes two (2) classes where both are scheduled to meet for 45 minutes a day for 89 days. The total minutes for Student B is calculated as (45 minutes/day x 89 days = 4005 minutes/class) x 2 classes = 8,010 minutes.

4. Calculate Minutes for Student C

Student C takes three(3) classes. However, only two classes can be used in the calculation: two classes are scheduled to meet for 45 minutes a day x 89 days and one class is scheduled to meet for 75 minutes a day for 89 days. To calculate the minutes for all three classes:

  • Class 1 - minutes = 45 minutes/day x 89 days = 4005 minutes
  • Class 2 - minutes = 45 minutes/day x 89 days = 4005 minutes
  • Class 3 - minutes = 75 minutes/day x 89 days = 6675 minutes

Take the two best calculations and add to get the total minutes for Student C, or 4005 + 6675 = 10,680 minutes.

5. Add Minutes for Students A, B and C

Student A + Student B + Student C = Total Minutes for all part-time students in 12th grade. 4,005 + 8,010 + 10,680 = 22,695 minutes.

6. Calculate Hours

Calculate hours by dividing the total minutes by 60. 22,695 minutes / 60 minutes per hour = 378.25 hours. Round to the closest whole number of 378.

7. The Answer

The answer to the question "How many total hours of instruction..." would be 378 for our example.  

[Updated 01-04-2019]